fibromyalgie chronische spierpijn
Met veel plezier wil ik mijn verhaal delen omdat ik vind dat er te weinig yogastudio’s zijn die geschikt zijn voor mensen met chronische spierpijnen, beperkingen om te zitten op een mat of helemaal niet flexibel zijn.

Ik ben iemand die geen of heel zelden pijnstillers of ontstekingsremmers neemt, wel af en toe voedingssupplementen, ik eet geen rood vlees en dierlijke eiwitproducten en drink geen alcohol waardoor mijn ontstekingen verminderd zijn. De periodes van vochtig weer zijn het moeilijkste én wanneer ik te weinig beweeg, dat vooral. Door de jaren heen heb ik vele therapieën uitgeprobeerd, met yoga voelde ik me goed op het moment dat ik bezig was, maar een uur na afloop was ik telkens opnieuw pijnlijk stijf, vandaar dat ik verder op zoek ging omdat ik weet dat het anders kan. Ik weet ook dat achter elke aandoening een emotionele lading en stress zit. En ja, loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan.

Op het moment dat ik over de Back Mitra aan het lezen was en de video’s een aantal keer had bekeken, dacht ik na over de traagheid van de bewegingen in combinatie met de BM. Mijn hart maakte een sprongetje…. dit was het!

wat kan ik doen aan fibromyalgieOmdat ik me juist aan het verdiepen was/ben in somatic movements met de pandiculatie techniek (ontwikkeld door Thomas Hanna). Dit is het trainen en resetten van het spiergeheugen om pijnen te verlichten en spanningen los te laten door zeer langzame, gefocuste, bewuste bewegingen zodanig dat je zenuwstelsel en hersenen opnieuw de kans krijgen wat loslaten en ontspannen betekent en zo spierpatronen te herstellen. Het is een perfecte combinatie waar ik vast in geloof!

Natuurlijk, mensen zijn ongeduldig, willen direct resultaat en daarmee zullen velen al snel afhaken vrees ik. Mensen zoeken meestal de gemakkelijkste oplossing… een pilletje.
Met de BackMitra het is echt langzaam opbouwen bij mensen met chronische spierpijnen (fibromyalgie) of pijnen in bepaalde gebieden (vooral de kernspieren). Zelfs met een verergering van de pijn de eerste dagen maar ik geloof hier sterk in en heb het in fasen opgebouwd (ik vergelijk dit met het begin van steunzolen dragen, de eerste dagen is het doorbijten omdat je lichaam zich moet aanpassen aan de nieuwe stand van je voeten) waardoor ik nu al kan genieten als ik erop lig.

Omdat ik nog te veel pijn had ging ik er in de eerste week om de 2 dagen op liggen, maar voelde wel dat er iets gebeurde in mijn lichaam. Ik ontdekte door op de BackMitra te liggen dat mijn nek een grotere uitholling had dan ik had gedacht. Het kussentje was de oplossing!
De eerste keer was enkel het proberen loslaten van alle spieren en een middenrifademhaling te doen en dat was al voldoende. De tweede poging was om ontspannen te liggen en te ademen in het buikgebied, middenrif en borstgebied en ook dat was weer voldoende. De derde keer was het ontspannen liggen, een volledige ademhaling zonder blokkering en mijn onderarmen omhoog brengen en ellebogen naar boven schuiven tot het hoofd verder geraakte ik niet. Zelfs deze simpele oefening was al een uitdaging, maar bleef er in geloven dat het goed zou komen.

En ja hoor, mijn doorzetting werd beloond, beetje bij beetje deed ik iets meer en zie, ik doe nu al een hele flow en het voelt goed, zo blij dat ik ruimte in mijn lichaam krijg dat ik het niet kan laten nu bijna elke dag de Back Mitra te gebruiken. Het is zeker nog niet zoals op de video’s maar voor mijn lichaam ben ik al dik tevreden.
Eerst doe ik altijd oefeningen op de mat om mijn zenuwstelsel tot rust te brengen en na de BM flow doe ik nog een aantal zachte bewegingen op de mat die mijn lichaam zelf aangeeft wat op dat moment nodig is.

Je kan enkel resultaat boeken door geduld te hebben en regelmaat in te bouwen, zo geef je je lichaam de kans zich te herstellen.

Met vriendelijke groeten,
Van Olmen Daisy