Graag wil ik je vertellen over de ontmoeting die ik vorige week had…

Zo’n twee jaar geleden las ik het boek Rugpijn, Hernia en Spit door Jan Willem Elkhuizen en Menno Iprenburg en vond de rugpijn hernia en spituitleg over hoe schade aan de tussenwervelschijf ontstaat en hoe dit uiteindelijk tot een hernia kan leiden bijzonder verhelderend.

Aan de hand van een model van 2 wervels en een tussenwervelschijf werd duidelijk hoe de tussenwervelschijf precies functioneert. Je ziet dat de gekruiste vezels de bewegingen van de wervels sturen: ze functioneren als een soort driedimensionale kruisbanden. Dit fascineerde me! Ik wou dit met eigen ogen kunnen zien en nam contact op met de auteurs met de vraag of ik dit model kon bestellen. Het model bleek echter nog niet geschikt te zijn voor verkoop en om een lang verhaal kort te maken besloot ik na 2 jaar wachten om er zelf een te maken.

Op Amazon kocht ik een hernia-model en na dit te slopen en een middagje knutselen met lijm en gekleurde touwtjes had ik het voor elkaar. Aha! Dus zo bewegen wervels ten opzichte van elkaar…hernia model met gekruiste vezels van de tussenwervelschijf
Het resultaat van mijn inspanning mocht er zijn en ik stuurde een foto ervan naar de auteurs van het boek.

Twee maanden later zat ik bij Jan Willen Elkhuizen thuis aan de eettafel en liet hij me zien hoe de vezels (de touwtjes) van het model over elkaar heen schuiven wanneer de wervels ten opzichte van elkaar bewegen. Volgens hem heeft dit inzicht geholpen om te begrijpen hoe veel rugklachten – en ook een hernia – ontstaan.

We bespraken de tekortkomingen van mijn model en hoe we het mogelijk konden verbeteren. Hij liet me modellen zien die hij ooit zelf gemaakt had; één van het kniegewricht waarbij te zien was hoe de kruisbanden de beweging van het gewricht aansturen en een ander van de aansturing van beweging van de atlas. Super interessante materie!

Als kadootje had ik een BackMitra en kussentje voor hem meegebracht en liet zien hoe je daarop gaat liggen. Zelf gebruikte hij een doorgesneden zwemrol voor zijn rug, maar hé, dit voelde toch wel anders!
“Ik heb ook iets voor jou” zei hij, en gaf me een in hoogte aanpasbaar hoofdkussen en een lange rol voor een betere slaaphouding die hij via zijn webshop ligwijzer.nl verkoopt. Ook kreeg ik zijn boek en de Engelse vertaling mee, die laatste was net uit.

Ik reed weg met het gevoel bij een vriend weg te rijden. Laat thuis aangekomen installeerde ik meteen mijn nieuwe kussens in bed en ‘s ochtends werd Guy Hamaekersik met een zalig ontspannen nek en onderrug wakker. Wow!

Gisteren stuurde Jan Willem mij een appje: “Mijn vrouw en ik zijn grote fans van de BackMitra!”

Dit verhaal wou ik graag met jou delen…

Met vriendelijke groet,
Guy Hamaekers