– De BackMitra helpt tandartsen omgaan met pijn –

Het omgaan met de eisen van het tandheelkundig beroep is vaak een zware belasting voor artsen en hun personeel, in de vorm van pijn, acuut of chronisch, geassocieerd met een ongemakkelijke werkhouding en mentale/emotionele stress. Beiden stapelen zich op in de loop van de tijd, beginnend tijdens de universitaire opleidingen en groeiend in de loop van de jaren van professionele praktijk.

Lange uren op de werkplek, veeleisende chirurgische procedures uitgevoerd in een zeer beperkte en vaak ontoegankelijke ruimte (de mondholte), omgaan met de angsten en emotionele reacties van patiënten met hun verschillende persoonlijkheden, plus veeleisende administratieve taken leiden vaak tot inname van pijnstillers op een constante basis en/of gebruik van alcohol of andere drugs [1,2,3]. Soms is vervroegd pensioen onvermijdelijk.

Statistische informatie geeft ons een glimp van het probleem. Bij een recent literatuuronderzoek en meta-analyse met behulp van verschillende databases (Medline, CINAHL, LIVIVO, Science Direct, PubMed en Web of Science) werden in totaal 41 studies bekeken, 30 daarvan voldeden aan de criteria voor een meta-analyse [4]. De prevalentiepercentages van pijn en musculoskeletale aandoeningen (MSA) bij tandartsen varieerde van 10,8% tot 97,9%. De nek was het meest getroffen lichaamsgebied (58,5% – 95% BI = 46,0 – 71,0), gevolgd door de onderrug (56,4% – 95% BI = 46,1 – 66,8), de schouders (43,1% – 95% BI = 30,7 – 55.5) en de bovenrug (41.1% – 95% BI = 32.3 – 49.9). Behalve in de nek, bovenrug en onderrug wordt er ook pijn gerapporteerd in de billen, heupen en knieën.

De geïdentificeerde risicofactoren omvatten een ongunstige werkhouding, groot aantal behandelde patiënten, administratief werk, trillingen en herhaling van beweging. Er werd geconcludeerd dat musculoskeletale aandoeningen (hierna als MSA aangeduid) en pijn een belangrijk gezondheidsrisico vormen voor tandartsen. De studie toonde hoge scores voor verschillende lichaamsregio’s en concludeerde dat geschikte interventies voor het voorkomen van MSA en pijn bij tandheelkundige professionals nodig zijn [4]. Laten we ook hun assistenten niet vergeten.

Werkgerelateerde aandoeningen blijken een nadelig effect te hebben op dagelijkse activiteiten buiten werktijd, vooral onder professionals met patiëntencontact van meer dan 30 uur per week. Dit zijn o.a. activiteiten zoals sporten, winkelen, koken of andere huishoudelijke taken. Minstens 40% van de respondenten moest met ziekteverlof, 23% moest hun werktijd verkorten en 39% moest een behandeling voor pijn ondergaan. Bovendien voelden sommigen zich ongelukkig en uitgeput na het werk en vonden dat dit hun zorg voor patiënten nadelig beïnvloedde. Andere studies melden ziekteverzuim, het moeten veranderen van werkomgeving en claims bij ziektekostenverzekeringen ten gevolge van werkgerelateerde MSA.

Kan er iets worden gedaan om de schadelijke effecten van niets doen of een toevlucht nemen tot pijnstillers, alcohol of drugs te voorkomen? Is het bovendien mogelijk om te genieten van een pijnvrij lichaam terwijl je het tandartsberoep beoefent?

Het antwoord is absoluut ja!

Het introduceren van ‘restorative’ yoga met een BackMitra is een wenselijke en effectieve interventie, daar dit gericht is op het ontspannen van lichaam en geest. Dagelijkse oefening met de BackMitra cultiveert zachte lichaamsbeweging, gebruik van ademhalingsoefeningen en de ontwikkeling van mindfulness op een wetenschappelijke en methodische manier waarmee de beoefenaar meer en meer het parasympathische zenuwstelsel kan activeren (in tegenstelling tot het sympathische zenuwstelsel die de vecht- of vluchtresponsmodus activeert). Leven in een ontspannen maar waakzame/heldere geestesmodus kan zelfs leiden tot betere beslissingen in de tandartspraktijk. Een medelevende staat van zijn, zoals gecultiveerd in de yoga, kan leiden tot meer doen vóór de patiënten, in plaats van mét de patiënten. En tenslotte, leven in een minder pijnlijke modus, zowel fysiek als mentaal, biedt ons de mogelijkheid om te genieten van een productiever, gezond, langdurig en gelukkig professioneel leven.

Ik ben vijfenveertig jaar geleden begonnen aan een universitaire studie tandheelkunde. Sindsdien is tandheelkunde mijn passie geworden. Alles ging voor de wind totdat de eerste tekenen van ongemak verschenen. Dus nam ik wat niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID) of vond een goede massage tijdens een bezoek aan een spa in enkele van de prachtige resorts hier in Mexico. Beoefening van Taekwondo zorgde elke dag voor twee uur lichamelijke beweging en speelse afleiding. Dit was voldoende tot mijn late jaren veertig en midden jaren vijftig, maar op een gegeven moment besloot ik om deze oefening te stoppen omdat de blessures zich opstapelden en het een routine werd.

Twee jaar lang deed ik niets met mijn lichaam met als resultaat dat ik stijf werd en mijn lichaam maar heel weinig bewegingsvrijheid had. Allerlei soorten pijn, erg gelijkend op die genoemd in de statistieksectie van dit artikel, plaagden dagelijks mijn lichaam. Omdat ik om medische redenen geen enkele vorm van NSAID meer mag nemen, waren mijn enige opties acupunctuur en een bezoek aan de fysiotherapeut. Dit kostte veel tijd in wachtkamers plus de daarbij behorende rekeningen.

Op een dag nam mijn vrouw, die yoga beoefende, uit mededogen een klein stuk schuimrubber mee naar huis – een BackMitra -. “Probeer dit eens”, zei ze en liet me enkele basisoefeningen zien waarbij ik met mijn ruggengraat op de BackMitra moest liggen. De pijn daarbij in mijn rug was zo acuut dat ik er na twee minuten genoeg van had en ik grof taalgebruik uitte!

Mijn vrouw meldde zich aan voor een 5-daagse retraite in Solstice Yoga Center bij Brigitte Longueville. Ik zei: “OK, jij yoga, ik bier op het strand!”. Als je klaar bent met de yoga ontmoeten we elkaar en genieten we samen van de prachtige stranden. Eenmaal aangekomen in Oaxaca werd ik voorgesteld aan Brigitte en vroeg ik haar of ik mocht meedoen met de vroege meditatiesessies. Ze stond me vriendelijk toe om ook voor de eerste dag van asanas te blijven. De stijfheid in mijn lichaam was zodanig, dat Brigitte mij een assistent heeft toegewezen om me de dag door te helpen… Na de tweede dag ontdekte ik: “Wow! Hier hoor ik thuis! ” Ik hield van de ademhalingsoefeningen, de zitmeditatie, de zachte yogahoudingen. Na vijf dagen eindigde de retraite en vanaf dat moment begon ik aan een regelmatige yogapraktijk met de BackMitra en ‘Restorative Alignment’, de methode ontwikkeld door Brigitte. Natuurlijk probeerde ik daarna bijna elke andere yogastijl die ik tegenkwam, maar ontdekte steeds weer dat Restorative Alignment met de BackMitra de mooiste en meest geschikte methode voor mijn lichaam was. De pijn vervaagde geleidelijk en ik kreeg de oorspronkelijke grijpkracht in mijn handen terug, pijnvrij werken werd een zegen.

Sommige dagen in de praktijk zijn moeilijker dan andere, dus voor die gelegenheden ligt er een BackMitra in mijn lade en na een orthodontische procedure van twee of drie uur ga ik naar de achterkamer, ga op de BackMitra liggen en adem. Na vijf of tien minuten ben ik dan weer klaar voor de volgende patiënt. Dit is een routine voor arbeidshygiëne geworden die ik met mijn medewerkers deel, zowel met mijn assistente als de administratief medewerker.

Ik wens oprecht dat jonge tandheelkunde studenten en professionals al vroeg in hun carrière dit hulpmiddel – de BackMitra – zullen ontdekken.
Mogen zij de BackMitra gebruiken in hun yogapraktijk.
Mogen zij vrij zijn van fysieke en mentale pijn en mogen zij genieten van een lang en gelukkig professioneel leven dat op zijn beurt veel patiënten een duurzame mondgezondheid biedt.

Voor oudere professionals die deze informatie niet vroeg genoeg in hun leven hadden en last hebben van chronische pijn en stress, mogen zij een yogales met de BackMitra ontdekken en daarmee hun staat van welzijn herstellen.
Mogen zij gelukkig en vrij van pijn zijn en ten volle van hun latere levensfasen genieten zonder de bijwerkingen die het werken in een tandartspraktijk met zich meebrengt.

tandarts alternatieve oplossing voor pijnklachtenLicht en Vrede!

Auteur:

Dr. Eduardo Izaguirre Fernandez
Querétaro, Mexico

[1] Keena G.A., Wood M.D.
The Prevalence of Alcohol, Cigarette and Illicit Drug Use and Problems Among Dentists
J. Am Dent Assoc 2005; 136(7):1023-1032

[2] Curtis E.K.
When Dentists Do Drugs: A Prescription For Prevention
AGD Impact 2010; 38(3) : 24-28

[3] Baldwin JN, Scott D.M., Agrawal S., Bartek J.K., Davis-Hall R.E., Reardon T.P., De Simone E.M.
2nd Assessment of Alcohol and other Drug Use Behaviors in Health Professions Students
Substance Abuse 2006, 27 (3): 27-37

[4] Lietz J., Kozak A., Nienhaus A.
Prevalence and Occupational Risk Factors of Musculoskeletal Diseases and Pain Among Dental Professionals in Western Countries: A Systematic Literature Review and Meta-analysis
2018 Dec. doi 10.1371 / Journal. pone. 0208628, 2018